Как да мулчирате градината си?

Публикувано от admin на

Използването на правилния мулч помага за обогатяването на почвата, за запазване на водата в нея, за защита на растенията при екстремални температури и пречи на растежа на плевелите. В декоративен план мулчът добавя цвят и усещане за завършеност в пространството около растенията. Мулчирането като процес е достатъчно лесно за извършване, но е необходимо да знаете няколко особености, които ще Ви позволят в максимална степен да се възползвате от ползите на този защитен слой. Затова днес ще се опитаме в 9 точки да изясним как точно да бъде извършено мулчирането

1. Ранната или късната пролет (в зависимост от климатичните условия) е най-подходящото време за мулчиране на вашите насажденията. Преди мулчирането трябва да се убедите, че теренът е влажен. Като трябва да знаете, че пролетното мулчиране защитава растенията от прегряване и изсъхване през лятото. 

Средата на есента, когато почвата е още топла и наситена с влагата на есенните дъждове, е вторият важен период за мулчиране. Есенното мулчиране защитава растенията от измръзване на корените.

2. Най-напред трябва да изберете мулча, който ще Ви помогне за постигането на желаните от вас цели. Трябва да прецените  дали основно ще използвате мулча като средство за борба с плевелите, като средство за намаляне на изпарението, или просто за покриване на пътечка в градината. За постигането на всяка цел се използва различен органичен или неорганичен мулч, или пък смес от различни видове мулч. Трябва да знаете още, че определени видове мулч са подходящи за борба с плевелите, но затрудняват напояването на почвата, което означава, че тези видове не са препоръчителни за водолюбиви растения. Необходимо е предварително да се знае дали мулчът ще изпълнява и декоративна функция, или неговата цел ще е просто да покрие почвата около растенията и да я предпази от зимния студ. За да прецените кой вид мулч ще ви бъде максимално полезен или каква смес да използвате, може да се обърнете към екипа от специалисти на "Герми" ЕООД, които с удоволствие ще Ви предоставят компетентни съвети, подходящи за постигане на Вашите цели. 

3. След като сте извършили тези предварителни консултации относно необходимия Ви мулч, може да пристъпите към подготвянето на терена за мулчирането. Трябва да изчистите градината си от плевели, за да създадете благоприятни условия за борба на мулча с плевелите. Както знаете, мулча подтиска тяхното развитие, тъй като предотвратява навлизането на светлина до почвата. След като изчистите плевелите, трябва да обогатите почвата с подходящи торове и да окопаете леглата около растенията, ако има нужда от такива действия. Към етапа на подготовката се включва и точното очертаване на границите на терена, в които ще бъде положен мулча.

4. Следващата стъпка е свързана с набавянето на мулча. Определени материали като окапалите от дърветата листа и изсъхнала трева, може Вие сами да си съберете или заедно с останалите материали да си ги закупите от мулчферма "Герми", която предлага висококачествен мулч и максимална бързина на неговата доставка.

5. Около растенията мулчът трябва да поставя равномерно на слой 5-10 см. в зависимост от целите, за които той се използва. Мулчиращият материал трябва да бъде раздалечен от ствола на дърветата и храстите, около които се поставя, за да им се осигури нормален достъп до въздух и за да се избегне преовлажняването им. Необходимо е и обновяване на мулча веднъж годишно или поне на няколко години. Обновяването зависи от материала, който е използван.

Растения-солитери или пък плодни дръвчета и храсти се мулчират на слой 7-10 см, който да запълва проекцията на короната на земята, като не се допира до ствола на растението и не закрива мястото на облагородяване.

Ако пък желаете да защитите нови насаждения, то трябва да засаждате разсада на влажна почва, която е покрита с укривен градински материал, като правите дупка в него за всяко растение. Така мулчът ще защити разсада от пресъхване на корените, ще унищожи конкурентните плевели и ще предотврати атаките на вредителите.  

6. Разтелете мулча по начин, който да осигурява лек наклон, за да се оттича водата от мулчираната повърхност.

7. Ако искате да засеете ново растение върху мулчираната повърхност, първо премахнете мулча от определия район, в който ще извършвате засаждането, и тогава пристъпете към самото засаждане.

8. Органичният мулч се разлага и това налага неговото обновяване на няколко години. За целта може да изкопаете почвата и да положите нов слой с мулч или просто да положите новия слой върху стария. Може да се посъветвате със специалистите на "Герми" за случаите, в които се налага окоповане на почвате и след това полагане на нов слой мулч.

9. Ако сте затрупали растенията с мулч, за да ги предпазите от зимния студ, не забравяйте да ги откриете през пролетта!

Категории: Мулчиране